Navigation Menu+

Zitmeubel

Opbouw zitmeubel

 

Toen ik ‘ja’ zei op deze opdracht wist ik eigenlijk nog niet waarop ik precies ‘ja’ had gezegd. En dan heb ik het vooral over het zitmeubel wat fantastisch mooie vormen moest krijgen. Maar hoe doe je dat…het enige wat ik had was een A4’tje met daarop een schets hoe hij er uiteindelijk uit moest komen te zien. AMS interieurproject zitmeubel klein

Van te voren hebben Esther, de interieurontwerpster en ik veel overlegd. Welke vormen, welke hoogte, hoeveel lagen? Dat het een spannend project zou worden stond vast. Nooit eerder heb ik een object met die omvang met zo’n complexe constructie gemaakt. Het heeft me heel wat denkwerk en experimenteel voorwerk gekost. Het moest niet alleen glooiende vormen krijgen, het moest bovenal VEILIG zijn. En…hoe zeg je dat netjes? Hufterproof?

Na wat speurwerk en hersenspinsels is de basis gelegd in een framewerk van houten balken. Op de vloer heb ik het lijnenspel van het meubel uitgezet en daarop het spinnenweb van balken gemaakt. Tussen de balken zitten de ronde segmenten gemonteerd waarop het buighout is vastgezet. Op deze wijze is het meubel verdieping na verdieping ontstaan. Als laatste de dekplaten erop en het geheel is mooi afgewerkt met lak.

Op een gegeven moment kreeg ik de smaak te pakken. Lijmen, klemmen, buigen…er kwam ritme in. Resultaat: een prachtig zitmeubel! En omdat ik er zo trots op ben; lekker veel foto’s!